Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 116 22.05.2012
Türk edebiyatına çok kıymetli eserler armağan edengazeteci ve yazar Ali Çolak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) öğrencilerle buluştu.
Yunus Emre Konferans Salonunda saat 14.00’de yapılan söyleşi programına KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemal Esengün ile Prof. Dr. Mehmet Karataş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İdris Nebi Uysal ile Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı’nın sorularıyla yönlendirdiği söyleşi, üç ana başlık etrafında şekillendi. Katılımcıların soruları, Ali Çolak’ın edebiyata nasıl başladığı, gazetecilik mesleğinin Ali Çolak’a katkıları ve yaratıcı yazarlık üzerinde yoğunlaştı.
Duvar gazeteleri çıkararak edebiyat dünyasına adım attığını belirten Ali Çolak, yerel dergi ve gazetelerde de çalıştığını, 1992’de köşe yazarlığı ile profesyonel yazarlığa başladığını ifade etti.
“Kendimi deneme işçisi olarak görüyorum. Gazetelerde yazılarıma yer verilen sütunları genellikle deneme yazarak işgal ettim.” diyerek deneme yazıları konusunda özeleştirilerini ve deneme yazarlığının nasıl geliştiğini açıkladı.
Şiir yazmaya yeteneği olmadığını fark edip şiirde başaramadıklarını deneme yazarak başarmak istediğini söyleyen Çolak, “Okuduğunuz metinden büyülenip o duygu dünyasının içine girmek, belki de ‘yaratıcı yazarlık’ dediğimiz durumu açıklıyor” dedi.
Ali Çolak, Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görenlerin illa yazar olmak gerektiği yönünde düşünceleri olduğunu, ama yazarlık farklı özellikler gerektirdiğinden çoğu öğrencinin hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. “Türkiye’de edebiyat bölümü öğretim elemanları, bir dönem edebiyatla uğraşmanın bilimsel üslubu bozduğunu düşünürlerdi. Bu yüzden okullar ve üniversiteler arasında duvar oluştu. Prof. Dr. Turan Karataş, bu duvarı yıkıp okullar ile üniversite arasına bağ kuran değerli bir öğretim üyesidir” dedi.
Gençleri deneme türü yazılar yazma konusunda yönlendiren Çolak, Türk edebiyatının Türk kültürüyle benzer yönlerine de dikkat çekti. Söyleşinin sonunda KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, yazar Ali Çolak’a günün anlam ve önemini belirten plaket takdim etti.
Ali Çolak Kimdir?
1965 yılında Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğdu. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde başladığı yüksek öğrenimini ikinci sınıfta bıraktı. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi ve 1988 yılında buradan mezun oldu. Kısa süre bir yayınevinde çalıştı. 1989’un Mart ayında arkadaşlarıyla birlikte edebiyat dergisi Kırkikindi’yi (3 sayı) çıkardı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na geçerek Mardin’in Savur ilçesinde edebiyat öğretmenliğine tayin edildi. Burada yarım dönem çalıştıktan sonra istifa etti ve İstanbul’da bir özel öğretim kurumunda öğretmenliğe başladı. 12 yıl süreyle öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 1989’dan itibaren çeşitli edebiyat dergilerinde denemeler yazdı. 1992 yılında Zaman gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Deneme türünde eserler veren ve çeşitli yayınevlerinden çıkmış 10 kitabı bulunan Ali Çolak, 1996 yılında ‘Günlük Güneşlik Şarkılar’ adlı kitabıyla, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ‘Yılın Deneme Yazarı’ ödülünü aldı. Ali Çolak, haftada bir yazdığı köşe yazılarının yanı sıra 2001 yılından bu yana Zaman’ın kültür-sanat sayfası editörlüğünü yürütüyor.