KMÜ'DE 'PİRGE BIÇAK AKADEMİSİ' EĞİTİMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gastronomi ve Aşçılık Öğrenci Topluluğu tarafından 'Pirge Bıçak Akademisi' konulu eğitim programı düzenlendi.

Pirge Bıçak temsilcilerinin verdiği eğitime öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Eğitimde Pirge Sosyal Sorumluluk Proje Müdürü Tankut Paçacı ve Danışman Şef Sadık Doğan, Pirge ve ürünleri, profesyonel ve endüstriyel mutfaklarda kullanılan temel bıçaklar ve ekipmanları, pastacılık ile ekmekçilik alanında kullanılan yardımcı ekipmanlar, uluslararası doğrama teknikleri, bıçak bileyleme yöntemleri, HACCP Gıda Yönetmeliği ve şeflerin Pirge'yi tercih nedenleri gibi pek çok konu hakkında sunum eşliğinde açıklamalarda bulundu.

Eğitimde ilk olarak Tankut Paçacı, bıçakların üretim aşamalarını video gösterimi ile anlatarak, "Bir bıçağın üretim süresi 59 dakikadır. Firmamızda; profesyonel şefler, ev şefleri, et entegre tesisleri ve kasaplar ile pasta ve tatlı şeflerinin kullanabilecekleri beş kategoride binin üzerinde bıçak çeşidi bulunmaktadır." dedi.

Paçacı ayrıca uluslararası doğrama teknikleri hakkında da detaylı açıklamalarda bulundu.

Sadık Doğan ise bıçağın anatomisi, bıçak çeşitleri, bıçak bileme yöntemleri ve kullanım önerilerine değinerek, "Mat parlak bıçaklar mutfakta aşçılar tarafından kullanılırken ayna parlak bıçaklar ise daha çok pastacılar tarafından kullanılır. Bıçakları kullanırken iş güvenliğine dikkat etmeli ve doğru bir şekilde tutmalısınız. Bıçaklarını sabunlu sünger ile elde yıkamalı hatta kurulamalısınız. Yüksek sıcaklıkta su ve ağır temizleyici kimyasallar kullanmayın. Bıçaklarınızı üretim amacı dışında ve sert yüzeylerde kullanmayın. Ayrıca bıçaklarınızı işinin ehli usta bileyicilere bileyletiniz." şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Eğitim, onurluk takdimi ve öğrencilerin bıçak çeşitlerini incelemelerinin ardından sona erdi.