KMÜ'DE TÜRK MUTFAĞI HAFTASI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Türk Mutfağı Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi.

Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile KMÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu iş birliği ile düzenlenen programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun Odabaş ve Prof. Dr. Murat Ertekin, Genel Sekreter V. İbrahim Karagöz, il ve üniversite protokolü, davetliler, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

KMÜ'de 80 Çeşit Lezzet İle Türk Mutfağı Tanıtıldı

KMÜ Uygulama Mutfağında başlayan etkinlikte Rektör Namık Ak ve protokol üyeleri, öğrencilerin hazırladıkları birbirinden farklı lezzetleri tadarak sunulan yiyecek ve içecekler hakkında kendilerinden bilgi aldı.

Öğrencilerin Türk mutfağını daha iyi tanıması ve önemini kavraması adına düzenlenen etkinlikte Türkiye çapında Türk Mutfağına ait olan en meşhur yemekler yapılarak katılımcılara ikram edildi. 7 bölge ve her bölgede en az 7 çeşit olmak üzere hazırlanan Türk Mutfağının örneklerinin yanı sıra Karaman'a özgü sülüklü çorba, calla, batırık, erikli, ilisıra dolması gibi pek çok yemeğin de yer aldığı 80 çeşit lezzet davetlilerden tam not aldı.

“Türk Mutfağının zenginliğinde, Karaman mutfak kültürünün etkisi büyüktür”

KMÜ Uygulama Mutfağında yemek tadımı ile başlayan etkinlik Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen söyleşi ile devam etti.

KMÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Şen, kültürel bir değer olan mutfağın toplumlar için miras olarak kabul edildiğini belirterek, "Türk mutfağı serüveni, Türklerin Cilalı Taş devrinde Orta Asya’ya gelmeleri ile başlamıştır. Türklerin göç yollarında bile yanlarından eksik etmedikleri et ve süt ürünleri Anadolu’da hali hazırda var olan zengin mutfak kültürü, ürün çeşitliliği ve bolluğu ile birleşerek Selçuklu ve Osmanlı saraylarında yeni tatlara dönüşmüştür. Orta Asya’nın sade yemeğinden, zengin Selçuklu ve Osmanlı Mutfağına yol açılmış, yemek sanatının her dalında birbirinden zengin örnekler veren 2 bin 500 çeşidi aşkın yemek türü ile dünyanın en önemli ve çok çeşitli mutfaklarından birisi olan Türk Mutfağı oluşmuştur. Türk Mutfağının bu denli zenginliğinde, Karaman mutfak kültürünün de etkisi büyüktür." dedi.

“Her alanda el birliği ile çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Rektör Prof. Dr. Namık Ak ise konuşmasında "250 yıllık devletin payitahtı olan Karaman'da, Türkçenin başkentinde, Yunus Emre'nin diyarında Anadolu Türk Mutfağını tanıtmak tabii ki Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak bizlere düşer. Gastronomi alanındaki başarılarımıza yenilerini eklemek için çalışmaya devam edeceğiz. El birliği gönül birliği ile yolumuza devam edecek, üniversitemizin emsalleri arasında en iyisi olması için gayret edeceğiz." dedi.

Açış konuşmalarının ardından Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) Başkanı Rıza Duru ve Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru'nun konuşmacı olduğu söyleşiye geçildi.

Öğrencilerin sorularına içtenlikle cevap veren Rıza Duru ve Emin Duru, katılımcılara Karaman mutfağı, KARTAP'ın kuruluş amacı, Duru Bulgurun kuruluşu ve çalışma ilkesi hakkında önemli bilgiler aktardılar.

Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), Otel Restoran Gastronomi ve Kültür Derneği (OREGA) ve KARTAP'ın katkılarıyla düzenlenen program, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.