REKTÖRÜMÜZ PROF. DR. HÜSEYİN KARAMAN AKADEMİK YIL AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve Prof. Dr. Metin Sezer, Prof. Dr. Sefa Lök, Prof. Dr. Murat Yıldız, Prof. Dr. Mevlüt Bayrakcı ile Prof. Dr. Oktay Talaz katıldı.

"YÖK Akademik Hareketlilik Projesi'ni başlatıyoruz"

Törende ilk konuşmayı yapan YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'de yükseköğretim kurum sayısında önemli bir artış yaşandığına ve üniversitesiz il kalmadığına dikkat çekerek, "Ülkenin her ilinde bir üniversitenin kurulması Türkiye'nin yükseköğretim kapasitesini genişletti ve böylelikle vatanın dört bir yanından, daha fazla sayıda öğrenci yükseköğretime erişebildi. Türkiye'de 25-34 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretim mezuniyet oranı ise sadece son 10 yıl içerisinde yüzde 18'den yüzde 40'a çıktı." dedi.

YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile adeta bir akademik seferberlik ilan ettiklerine dikkat çeken Özvar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından; öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olmak, üniversiteler arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencileri farklı üniversitelerin öğretim üyeleriyle buluşturmak amacıyla, bu projeyi başlattıklarını bildirdi.

"Türkiye’nin geleceği aydınlık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yeni akademik yılın hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı.

Gençlerin yüksek öğretime erişimini kolaylaştırmak için devletin tüm imkânlarını seferber ettiklerini ifade eden Erdoğan, geçmişte Güneydoğu'ya ve Doğu'ya hocaların nasıl gideceği konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatarak, havalimanı sayısının 26'dan 59'a çıktığını, Muş'a, Kars'a, Ağrı'ya uçakla gidilebildiğini ve bir sıkıntı kalmadığını söyledi.

Erdoğan, "Varsa ufkunuz bu işi başarırsınız, yoksa yaya kalırsınız. Artık bunlar aşıldı.  Artık "Türkiye yüzyılı' diyoruz ya, işte Türkiye'nin yüzyılı bu altyapıyla güçlendi. Altyapısını bitirdiği için de Türkiye'nin geleceği aydınlık. " dedi.

"35 yaş üstü kadınlara yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz"

Gençleri geleceğe en donanımlı, en nitelikli şekilde hazırlamak için yükseköğretimde vizyoner projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Erdoğan, bunlardan birinin de siber güvenlik meslek yüksekokullarının kurulması olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi hâline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil, inşallah aranan eleman olacaklardır. Bir diğer önemli yenilik ise kadınlarımızla ilgilidir. Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerinde olan kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer müjdelerinin, YÖK'ün teşkilat yapısının reform edilmesine ilişkin olduğunu ifade ederek, "YÖK, 1981 yılında Türkiye'de 20 civarında üniversite varken kurulmuştu. Hâlihazırda 208 yükseköğretim kurumuyla büyük bir yapıya dönüşen YÖK'ün etkinliğini daha da artırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Erdoğan'a konuşmasının ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, hediye takdiminde bulundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özvar, "YÖK 2022 Üstün Başarı Ödüllerini" sahiplerine verdi.

Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar, YÖK üyeleri, büyükelçiler, rektörler ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

KMÜ BASIN