Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 153 10.08.2012
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), akademik personel ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) altyapısını hızla geliştirerek Karaman’a yakışır bir üniversite olma yolunda ilerliyor.
KMÜ öğretim elemanları tarafından hali hazırda TÜBİTAK, DPT, SAN-TEZ, AB/FP7, AB/COST, MEVKA, KMÜ/BAP gibi farklı kaynaklardan mali destek alan 50’e yakın bilimsel Ar-Ge projesi yürütülüyor. Bu listeye Temmuz ayı içerisinde toplam bütçesi yaklaşık 2.5 milyon TL olan 6 yeni proje daha eklendi. Karaman ilinin öncelikleri dikkate alınarak hazırlanan bu projelerin ağırlıklı olarak tarım, gıda, güneş enerjisi ve sağlık alanlarında yoğunlaştığı görülüyor.
Kamil Özdağ Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Yılmaz’ın yürütücü olarak görev aldığı TÜBİTAK tarafından 167.750 TL destek sağlanan “Biyokirlenmeye Karşı Yüksek Dirençli ve Florlanmış Membranlı Yüksek Seçiciliğe Sahip Yeni Elektrokimyasal ve Optik Amonyum Sensörlerin Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında biyokirlilik unsurlarının hızlı test ve analizinde kullanılmak üzere elektrokimyasal ve optik sensörlerin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Kamil Özdağ Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız, AB/COST kapsamında desteklenen “Reducible Oxide Chemistry, Structure and Functions” isimli proje aksiyonunun ortağı oldu. Sözkonusu aksiyon kapsamında 19 farklı ülkeden çok sayıda bilim adamının katılımıyla materyal ve enerji ağırlıklı projeler yürütülecek. Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız “Üç Boyutlu Olarak Düzenlenmiş Makrogözenekli ve Altın Nano tanecik ile Katkılanmış Titanyum Dioksit (3-BMAN-TiO2) Fotonik Kristallerle Modifiye Edilmiş Elektrotlar Üzerine Oliogoanilinle Çapraz Bağlanmış [Ru(bpy)2(bpyCONHArNH2)]+2 Boya /İridyum Dioksit Nano Tanecik Yapılarına Sahip Suyu Tamamıyla Ayrıştıran Güneş Hücrelerinin Yapımı” konulu ve 295.200 TL bütçeli alt projesiyle “suyu tamamıyla ayrıştıran güneş hücreleri” geliştirecek.
Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nevzat Aydın’ın yürütücü ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan’ın araştırmacı olduğu “Yeni Geliştirilen bir Ekmeklik Buğday Haritalama Populasyonunda Agronomik, Kalite ve Hastalıklara Dayanıklılık Bakımından Fenotipik Değişimin ve Genotip x Çevre İnteraksiyonunun Belirlenmesi” konulu ve 337.500 TL bütçeli TÜBİTAK projesi kapsamında ise; hastalıklara dirençli, verim ve ekmeklik kalitesi yüksek yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli bir örneği olan “İrmikaltı Undan Vital Gluten ve Yakıt Etanol Üretimi” başlıklı proje; Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan’ın yürütücülüğünde, Uzman Mehmet Koyuncu ve Komgıda/Kombassan A.Ş.’nin ortaklığında hazırlandı. Proje Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 125.850 TL ile desteklendi. Bu proje kapsamında, Komgıda İrmik Fabrikasının yan ürünü olan irmikaltı undan Türkiye’de üretimi yapılmayan vital gluten ve benzine belli oranda katılması zorunlu hale gelen biyoetanol üretimi gerçekleştirilecek.
Kamil Özdağ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Sadi tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından 150.000 TL ile desteklenen “Streptozotocin ile İndüklenmiş Diyabetik Sıçan Karaciğer Dokularında Global Gen Ekspresyonu Profilinin Mikroarray Teknolojisi ile İncelenmesi: Resveratrol'ün Etkileri” konulu proje sağlık alanına odaklandı. Bu proje ile özellikle üzümde bol miktarda bulunan Resveratrol isimli antioksidan maddenin diyabetin (şeker hastalığı) tedavisinde kullanım potansiyeli belirlenecek.
Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, Avrupa Birliği/FP7 tarafından toplamda 5.410.000 Euro ile desteklenen “Nanomaterials and Nanotechnology for Advanced Photovoltaics” isimli proje konsorsiyumunda araştırmacı olarak görev aldı. Farklı ülkelerden 7 üniversite ve 5 özel şirketin ortak olduğu konsorsiyumda yer alan araştırmacı Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, toplam bütçenin 678.000 Euro’luk kısmını kullanarak “Yeni nanomalzemelerin sentezi ve güneş pili üretiminde kullanımı” konusunda araştırmalar yapacak.
KMÜ öğretim üyeleri ile Türkiye bulgur sanayinin öncülerinden Duru Bulgur A.Ş., üniversite-sanayi işbirliği kapsamında bazı çalışmalar yapıyor. Kamil Özdağ Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ile Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Nevzat Aydın ve Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, Duru Bulgur A.Ş. ile birlikte “Karaman şartlarında kaliteli bulgur üretimine uygun buğday çeşitlerinin belirlenmesi” amacıyla tarla performans denemeleri yürütüyor.
KMÜ’de yürütülen bilimsel Ar-Ge projelerinin tamamını görmek için fakülte ve yüksekokulların internet siteleri ziyaret edilebilir.