KMÜ’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARA YÖNELİK TARIM VE DOĞA UYGULAMALARI PROJESİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde özel gereksinimli öğrencilerin doğa, tarım, hayvancılık ve günlük yaşam ile ilgili becerilerini geliştirilmesine yönelik önemli bir projeye imza atıldı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz'in TÜBİTAK 4008 “Tarım Engel Tanımaz-2: Özel Gereksinimli Çocuklarla Geleneksel Tarım ve Doğa Uygulamaları” adlı projesi sona erdi.

Özel gereksinimli öğrencilerin sosyal, akademik ve günlük yaşam becerilerinin gelişmesi, sosyal uyum ve geçiş süreçlerinin desteklenmesi amacıyla hazırlanan proje ile öğrenciler bir hafta boyunca 7 farklı etkinlikle doğa, tarım, hayvancılık ve günlük yaşam ile ilgili becerilerini geliştirdi.

Karaman Dereköy’de küçükbaş hayvan otlatma, doğa yürüyüşü ve gözlemi ile başlayan proje, tulum peyniri ve yoğurt yapımı ile devam etti. Ev tipi yoğurtları mayalayan çocuklar ardından şirden (şırdan) mayası ile tulum peyniri yaparak Karaman yöresinde sıklıkla tüketilen deri peyniri basmayı öğrendi. 

Avgan Yaylasında yer alan bir bahçeden elleriyle lezzetli ve doğal çilekleri toplayan özel gereksinimli çocuklar, KMÜ uygulama mutfağında topladıkları çileklerin reçellerini yaparak ailelerine götürdü. Doğal atıkların geri dönüştürülmesinin önemini kavrama amacıyla düzenlenen diğer bir etkinlikte çocuklar solucan gübresi üretim aşamalarını yerinde görme imkânı buldu.

Rektör Gavgalı’dan öğrencilere teşekkür belgesi

Üniversitenin uygulama mutfağında ekmek ve pizza yapımı etkinliğine katılan çocuklar, yaptıkları pizzaları KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’ya ikram etti. Rektör Gavgalı, öğrencilere teşekkür ederek, projeye katılan özel gereksinimli öğrencilere ve eğitmenlere teşekkür belgelerini verdi.

Proje arıcılık ve aromatik bitki yetiştirme ve esans yapımı etkinlikleri ile tamamlandı. Şeffaf mikadan arı kovanı yapan ve arı kıyafetleri giyen çocuklar minik ve çalışkan arıların bal yapımını yakından tanıma fırsatı buldu. Son etkinlikte ise lavanta ve biberiye fideleri KMÜ yerleşkesi içerisinde toprakla buluşturuldu. Öğrenciler ayrıca esans yapımı etkinliği ile kendi kokularını yaptı.

05-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen proje ile öğrenciler bir hafta boyunca doyasıya eğlendi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz etkinliklerin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Oldukça verimli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemizin bütün imkânlarından yararlanmamızı sağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ve yardımcıları Prof. Dr. Münir Oktay ile Prof. Dr. Nevzat Aydın'a, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz'a ve proje paydaşımız Karaman Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Barbaros Orman'a şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca tesislerini ziyarete açan Yenidünya Organik Solucan Gübresi Limited Şirketine, çilek toplamamız için bahçelerini açan cileklibahcemcom’a, Dereköy’de otlatma etkinliğinde bizlere destek olan Kadir Bey’e de çok teşekkür ediyoruz.”