KMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİ ‘CUMHURİYET’İN 100. YILINDA TÜRKİYE’ KONUSUNU FARKLI ALANLARDA DEĞERLENDİRDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye’ konulu panel düzenlendi.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, üniversite personeli ve çok sayıda öğrencinin katıldığı program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mercan’ın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturum, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaattin Uca’nın ‘Cumhuriyet’in İlanı’ konulu sunumu ile başladı. Doç. Dr. Uca, “Cumhur demek halk demek, cumhuriyet ise bir halkın kendi kendini yönetmesidir. Bir yerde seçim varsa orada cumhuriyet vardır.” diyerek Osmanlı Devletinin yıkılmasının ardından geçen süreçte yaşananlar ve Cumhuriyetimizin ilan edilme süresi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sefa Usta ise ‘Cumhuriyeti’in 100. Yılında Türk Devlet Teşkilatının Serencamı’ konusu hakkında katılımcılara bilgiler aktararak, Cumhuriyet Öncesi Dönemde Türk Devlet Teşkilatı, Cumhuriyet Sonrası Dönemde Türk Devlet Teşkilatı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Dönemi ve Türk Devlet Teşkilat yapısı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

İlk oturumun son konuşmacısı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Güney, ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye Ekonomisi’ konulu sunumu ile detaylı bilgiler sundu. Türkiye’nin kendi içindeki problemleri çözerse ekonomide dünya sıralamasında ilk 10’a girebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Güney, “Ekonomik işleyişe zarar veren; kapitalizmin çalışma biçimini anlamamak, girişimcilik ruhunun giderek azalması, istikrara inanmamak, kurala bağlı kalmamak ve bilime olan uzaklık faktörlerinin ele alınarak düzeltilmesi gerekmektedir.” dedi.  

Spor Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Sefa Lök’ün oturum başkanı olduğu ikinci oturum, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tekin’in, ‘Cumhuriyet Döneminde Beden Eğitimi ve Spor’ konulu sunumu başladı.

Prof. Dr. Tekin, Tanzimat döneminden itibaren okullara jimnastik adı altında beden eğitimi dersinin girdiğini hatırlatarak, Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime ilişkin ilk çalışmaları ve beden eğitimi konusunda hassasiyeti konusunda bilgiler verdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sonay Türkmen ise ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye’de Sağlık’ konulu sunumu ile son yüz yılda sağlık alanında yaşanan gelişmeler, yıllar içerisinde değişen hekim, hemşire, personel, sağlık malzemeleri ve hastane sayılarını karşılaştırmalı olarak izleyicilerle paylaştı.

Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Özdemir de ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Şiiri’ konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Özdemir, “Cumhuriyet varlığını aslında büyük şiir İstiklal Marşı ile ilan etmiştir. Ana siyasi kırılma dönemleri baz alarak edebiyatı değerlendiriyoruz. Cumhuriyetin ilanı da büyük bir kırılmayı beraberinde getirdi. Cumhuriyet dilde büyük kültür değişimleri yaptı. Ayrıca cumhuriyet’in sağladığı eşitlik ilkesi ile birlikte kadın şairlerimizin sayısının arttığı görülmüştür.” dedi.

Programın son konuşmacısı Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Tuna Gözütok, ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Üniversite ve Bilim; Geçmişten Geleceğe Bir Bakış’ konulu sunumu ile katılımcıları aydınlattı.

Program, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.