CUMHURİYETİN 100. YILINDA TARIMDA TEKNOLOJİ PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Ziraatçiler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Tarımda Teknoloji Paneli’ düzenlendi.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz’in moderatörlüğünü üstlendiği panele Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, Elmacılar Birliği Başkanı Celil Serim, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

“Bölgemiz sanayicileri ve çiftçileri ile iş birliği içinde çalışıyoruz”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, tarım ve gıdanın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İlimiz bulgur, bisküvi, kek, yaş meyve ve sebze, meyve suyu, et ve süt gibi birçok temel gıdanın üretildiği çok sayıda fabrikaya ev sahipliği yapmakta. Böylelikle ülkemize bitkisel üretim ve endüstriyel gıda anlamında önemli katkılar sağlamaktadır. Üniversitemiz de 2022 yılında Yükseköğretim Kurulu Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşma ve İhtisaslaşma Programı kapsamında ‘İhtisas Üniversitesi’ statüsü almaya hak kazanmıştır. Bu statümüz için bölgemiz sanayicileri, çiftçileri, kooperatifleri, işletmeleriyle iş birliği içinde, alanında uzman akademisyenlerimizle özverili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Böylelikle teknolojiden faydalanarak üretim ve ürün kalitesini arttırmak, coğrafi işaret alacak ürünlerimize katkı sağlamak, ilimizde gıda ve tarımda yeni alanlara yer verecek çalışmalar yapıyoruz.”

“Elma üretiminde modern teknik ve yöntemleri kullanmalıyız”

Elmacılar Birliği Başkanı Celil Serim ise ülkemiz ve ilimiz elma üretiminin sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi, değişen pazar isteklerine cevap vermesi ve dünyadaki önemli elma üreticisi ülkelerle rekabet edebilmesinin modern teknik ve yöntemlerin teknolojik alet ve ekipmanların kullanılması ile olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde ilk olarak söz alan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Keskin, ‘Dünya’da ve Türkiye’de Dijital Tarım Uygulamaları’ konulu sunumu ile dijital tarımın tarihçesi ve mevcut durumu hakkında önemli bilgiler aktardı.

Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Mehmet Ali Dündar, ‘Sulama Teknolojileri’ konulu sunumunda sulama sistemleri ve günümüz sulama teknolojileri konularına değindi.

Panelde son olara söz alan KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Dilay da ‘Tarım Makinelerinde Yeni Teknolojiler’ konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Dilay, kodlama bilgilerini kullanarak tarım alanındaki sorunlara çözüm üretebilmesini sağlayan Dijital Tarım Kodlama Eğitim Seti AGRİTECH’de dereceye giren projelerden örnekler sundu.

Panel, moderatör Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz’in ‘Tarım Teknolojileri’ konusundaki genel değerlendirmeleri ve hediye takdimleri ile sona erdi.