REKTÖR GAVGALI ‘YEŞİL DÜNYA: SOSYO-EKONOMİK DÖNÜŞÜM’ KONFERANSININ AÇILIŞ TÖRENİNDE KONUŞTU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Azerbaycan Çalışma ve Sosyal İlişkiler Akademisi tarafından düzenlenen ‘Yeşil Dünya: Sosyo-Ekonomik Dönüşüm’ konulu konferansın açılış törenine çevrimiçi katılarak konuşma yaptı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı, Azerbaycan Sendikalar Konfederasyonu, Azerbaycan Çalışma ve Sosyal İlişkiler Akademisi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Ürgenç Devlet Üniversitesi ve Belarus Devlet Üniversitesi’nin iş birliğiyle Azerbaycan’ın unutulmaz lideri Haydar Aliyev'in doğumunun 101’inci yıl dönümü anısına organize edilen konferans geniş katılımla başladı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin paydaşları arasında bulunduğu uluslararası bilimsel konferansın açılış töreninde konuşan Rektör Gavgalı, “Azerbaycan milli lideri Haydar Aliyev, “Özgürlük ve bağımsızlık her milletin milli servetidir.” demiştir. Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmasında; “Azerbaycan halkı milli bağımsızlığı yolunda milli devletini kurarken kendine rehber olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü almış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tecrübelerinden faydalanmıştır.” diyerek ‘bir millet, iki devlet’ anlayışını ortaya koymuştur. Milli lider Aliyev, maddenin asli niteliği devinim olduğu gibi devletin de asli niteliği gelişimdir diyerek ülkenin kalkınması ve gelişmesine büyük önem vermiştir.” diyerek sözlerine başladı.

“Dünyanın sahip olduğu sınırlı kaynakları sadece sürdürebilirlik anlayışıyla geleceğe taşıyabiliriz”

Rektör Gavgalı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kalkınmada sosyal ve ekonomik dönüşüm, tüm insanlığın ortak hedefi olan yeşil dünyanın gerçekleştirilmesi için oldukça önemlidir. Sürdürülebilir kalkınmayı, yaşanabilir çevrede gerçekleştirmek insanlığın yegâne amacı olmalıdır. Bu amaç doğrultusunda uluslararası düzeyde 1972 Stockholm’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı ile başlayan süreçte çeşitli kararlar alınarak yaptırımlar uygulanmışsa da dünya, hızla kirlenmeye devam etmiştir. Sürdürülebilirlik ve kalkınma iç içe geçmiş karmaşık konular olmasına rağmen bilim, yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretebilecek birikime sahiptir. Dünyanın sahip olduğu sınırlı kaynakları sadece sürdürebilirlik anlayışıyla geleceğe taşıyabiliriz. Bu sebeple sosyo-ekonomik kaynakların sürdürülebilir dönüşümünü sağlamak, bize daha yeşil bir dünyanın kapılarını açacaktır. Bugün biz, kalkınma anlayışını sağlıklı bir çevreyle eş tutuyor, sürdürülebilir kalkınma olmadan sağlıklı bir dünya ve sağlıklı bir toplum olmayacağına inanıyoruz.”

Sürdürülebilir kalkınma anlayışının toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi için gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerine, iş dünyasına, STK’lara ve bilim dünyasına önemli görevler düştüğünü hatırlatan Rektör Gavgalı, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve yeşil bir dünyanın oluşmasına katkı sunan bilim insanlarına teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Program, açış konuşmalarının ardından ‘Yeşil Dünya: Sosyo-Ekonomik Dönüşüm’ konulu konferans ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.