Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından ‘747. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri’ kapsamında ‘Dünya Dili Türkçe’ konulu panel düzenlendi.
Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen panele Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, AK Parti Karaman Milletvekilleri Av. Selman Oğuzhan Eser ve Osman Sağlam, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ada, il ve üniversite protokolü, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mercan “Bu yıl Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanının yayınlanışının 747’nci, Yunus Emre’nin vefatının 704’üncü ve Türkçe sözlüğümüz olan Divanu Lügati’t-Türk’ün ise yazılışının 950’nci yıl dönümüdür. İsmini zikrettiğimiz devlet adamlarımızın Türkçenin gelişimine ve yayılmasına çok büyük katkıları olmuştur. Edebiyat Fakültesi olarak tarihimizde iz bırakmış devlet adamlarımız, sanatçılarımız, şairlerimiz ve fikir adamlarımızı anmak ve anlatmak için etkinlikler yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.” dedi.
“Türkçe oldukça zengin bir dildir”
Açış konuşmasının ardından Oturum Başkanlığını Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Özkan'ın yaptığı panele geçildi.
Prof. Dr. Özkan, “Türkçe bir medeniyet dilidir. Türkçe bir imparatorluk dili ve yine Türkçe bir edebi dildir. Türkçe dünya dilleri arasında beşinci sırada yer almaktadır. Tarih boyunca Türkçenin diğer dünya dilleri ile mücadelesi devam etmiştir. Türkçe, oldukça zengin bir dildir ve yeni bir kavramı karşılamak için de oldukça yeterlidir. Yeter ki Türkçeye gereken değer verilsin.” dedi.
“Türk dili, Türk dünyasını kuşatıcı bir bağ konumundadır”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talip Doğan ise ‘Türkçenin Günümüzde Yayılma Alanları’ konusunda açıklamalarda bulunarak, Türk dilinin temsilcileri, Türkçenin yayılma alanları, kullanıldığı alanlar ve yazıldığı alfabeler hakkında detaylı bilgiler aktardı.
“Türk dilinin bugünkü coğrafyası Avrasya’ya yayılmış durumdadır.” diyen Prof. Dr. Doğan, “Dünyada Türk dilinin kullanımının 250 milyon kişiye ulaştığı söylenebilir ve böylelikle Türkçe dünya dilleri arasında beşinci sıradadır. Türk dili, Türk dünyasını kuşatıcı bir bağ konumundadır.” dedi.
“Tarihinden, kökeninden gurur duyacağımız bir dilimiz var”
KMÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal da ‘Türkçenin Gücü ve Zenginliği’ hakkında bilgiler verdi.
Uysal, “Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan en temel vasıta organdır. Bir kelimenin ifadesini, mesajını ve samimiyetini hiçbir emoji veremez. Dilin kendi içinde bir takım kuralları ve tabiatı vardır. Dili en güzel öğrenmenin yolu o dilde yazılan eserleri okumaktır. Türkçe, bir kültür ve medeniyet dilidir. Tarihinden, kökeninden gurur duyacağımız bir dilimiz var.” diyerek sözlerini noktaladı.
Panel, hediye takdimlerini ardından sona erdi.
KMÜ’de Türk Dil Bayramı Etkinlikleri
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından ‘747. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri’ çerçevesinde ayrıca ‘Geleneksel Türk Okçuluğu Müsabakası’, Yunus Bir Söz Söylemiş Hiçbir Söze Benzemez’ konulu tiyatro, yazlık sinema, KMÜ ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğiyle ‘Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi ile ‘Türk Dünyası Ressamlar Sergisi’, ‘Uluslararası 'Yunus Gibi' Davetli Karma Sergi’ ve şiir dinletisi de düzenlendi.