Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GIDAMER) tarafından ‘Gluten; Dost mu, Düşman mı’ konulu söyleşi düzenlendi.
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Koyuncu’nun moderatörlüğünü üstlendiği söyleşiye Diyetisyen Ece Nur Yücel ve Gıda Yüksek Mühendisi Abdullah Serin konuşmacı olarak katıldı.
“Çölyak hastalığı otoimmün bir bozukluktur”
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu, toplumun sağlıklı beslenme konusundaki bilinç düzeyini artırmak için çalışmalarına devam edeceğini vurgulayarak, çölyak hastalığı ve gluten intoleransı hakkında detaylı bilgiler verdi. Dr. Öğr. Üyesi Koyuncu, çölyak hastalığının, gluten tüketimi sonucu bağışıklık sisteminin ince bağırsağa saldırarak hasara yol açtığı otoimmün bir bozukluk olduğunu vurguladı. Koyuncu, ayrıca gluten duyarlılığı olan bireylerin de benzer semptomlar yaşadığını ancak bu durumun çölyak hastalığı kadar ciddi olmadığını belirtti.
“Gluten, insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir”
Diyetisyen Ece Nur Yücel ise glutenin buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein olduğunu belirterek, “Gluten, özellikle ekmek, makarna, kek ve bira gibi pek çok üründe doğal olarak bulunur. Gluten, insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir fakat bazı insanların gluten intoleransı veya çölyak hastalığı nedeniyle bu proteinden kaçınmaları gerekmektedir.” dedi.
“Glutensiz ürünler market raflarında daha fazla yer buluyor”
Gıda Yüksek Mühendisi Abdullah Serin, glutensiz diyetin öneminden ve glutensiz ürünlerin günümüzdeki gelişiminden bahsetti. Elisa Gold glutensiz ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi veren Serin, “Glutensiz ürünler çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişiler için hayati öneme sahiptir. Artık glutensiz ürünler market raflarında daha fazla yer bulmaya başladı. Tüketicilerin bilinci her geçen gün artmaktadır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Söyleşi, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.