KMÜ EV SAHİPLİĞİNDE ‘KARAMAN YAŞAMDA VE EĞİTİMDE YAPAY ZEKA’ KONULU SEMİNER

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde ‘Karaman Yaşamda ve Eğitimde Yapay Zeka’ konulu seminer gerçekleştirildi.

Karaman Valiliği, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi iş birliğiyle İstanbul Karamanlılar Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı (İKEV) tarafından düzenlenen programa, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın, Prof. Dr. Serkan Ada ve Prof. Dr. Mahmut Baykan, İKEV Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, İKEV Mütevellisi emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile il ve üniversite protokolü, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminer, video gösterimleri ve açış konuşmaları ile devam etti.

İKEV Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, vakfın kuruluş aşamalarından ve faaliyetlerinden bahsederek, “Karaman’da eğitim ve sanat alanında katkılar yapmayı planladık. Bu seminer de İKEV Akademinin bu konuda gerçekleştirdiği bir seminerdir. Seminerin faydalı olması temennisiyle bizlere destek veren kurum ve kuruluşlar ile emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.  

“Üniversitemiz yapay zekâ araştırmalarında yenilikçi projeleri desteklemektedir”

Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise şunları söyledi: “Yapay zekâ, hayatımızın her alanında köklü değişikliklere yol açacak büyük potansiyele sahip bir teknoloji. Bu teknoloji; karmaşık problemleri çözme, büyük veri kümelerinden anlam çıkarma ve insanın doğal yeteneklerini aşan hız ve doğrulukta kararlar verme özelliğiyle bize yepyeni ufukların kapısını aralamayı hayal ettirmektedir. Yapay zekâ teknolojisi, üniversitemiz başta olmak üzere pek çok eğitim kurumunda ders içeriklerinin kalitesini artırma ve öğrenci deneyimlerini zenginleştirme imkânı tanımaktadır. Yapay zekâ teknolojisini yakından takip etmek, ülkelerin katma değeri yüksek ürünler üretme potansiyeline de önemli katkılar sunacaktır. Bu sebeple üniversitemiz yapay zekâ araştırmalarında öncü bir rol üstlenmek istemekte ve bu alandaki yenilikçi projeleri desteklemektedir. Akademik kadromuz ve öğrencilerimiz, yapay zekâ teknolojilerini geliştirmek ve toplum yararına kullanmak için özverili bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Gelecekte de bu alandaki rolümüzü artırarak küresel düzeyde söz sahibi olmayı hedefliyoruz.”

“Yeniliğe açık olmalıyız”

Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, “Biz yaşam boyu öğrenmeye inanmış insanlarız. Doğumdan ölüme kadar, öğrenmenin en temel faaliyet olduğunu düşünüyoruz. Sevgili öğrenciler, bugün en kıymetli ve en değerli şeyiniz zaman. Tembellik ve kendini yenilememek üzerine bir hayat kurarsanız veya bunu aşamazsanız bu üniversiteden alacağınız en önemli şeyi alamamış olursunuz. Dijital dünyada biz de kendimizi yenilemediğimiz zaman hem içinde bulunduğumuz idarecilik ile aile hayatında hem de sosyal ve beşeri hayatta yani bütün alanlarda geriye doğru düşüyoruz. Çünkü dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Dünyadaki ekonomik büyümenin özellikle yapay zeka alanında olduğunu ve bu alanda büyük yatırımların ortaya çıktığını görmekteyiz. Toplumun her alanında yapay zeka ve yapay zekanın uygulamaları ile karşı karşıya kalacağız. Bu işin içinden öğrenmemiz gereken en önemli şey, yeniliğe açık olmaktır. Teknolojilerin en iyi taraflarını kullanarak kendimizi yenileyerek hayata devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.     

“Yaşam boyu STEM”

Konuşmaların ardından İKEV Mütevellisi emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, seminerin hedefi ve beklenen sonuçlar ilgili bilgiler aktardı.

Küçükoğlu, “İKEV olarak STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kavramını ortaya koyarak bu olgunun öncülüğünü yapmak istiyoruz. STEM eğitiminin amacı, bireylerin iş hayatının gerektirdiği niteliklere uyumlarını kolaylaştırmak ve ülkenin kalkınmasına katkı vermelerini gerçekleştirmektir. STEM eğitimi, okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar tüm eğitim sürecini kapsamaktadır. İKEV Akademinin yaklaşımı sadece öğrencilerde değil, emeklilerde, kadınlarda ve özel gereksinimli bireylerde yani yaşam boyu STEM’dir. STEM, öğrencilerin mantıksal düşünmelerini, özgüvenlerini ve teknolojinin temel prensiplerini özümsemelerini sağlar. TUSİAD VE TÜBİTAK STEM eğitimine öncelik vermekte ve etkin rol üstlenmektedir.” dedi.

Gün boyu süren ‘Yaşamda ve Eğitimde Yapay Zeka’ semineri açılış programının ardından üniversitemizde ve farklı üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının ‘Eğitim, Yapay Zeka ve Eğitim Teknolojileri’, ‘Anadolu İnsanlık Tarihine Yolculuk: Dil, Kültür ve Genetik’, ‘Herkes İçin Yapay Zeka’, ‘Yeni Dünyada Yeni Fırsatlar’, ‘Augmented Learning Using Al in STEM (STEM'de Yapay Zekayı Kullanarak Kapsamlı Eğitim)’ konulu sunumları ile devam etti. Seminer, değerlendirme panelinin ardından belge takdimleri ile sona erdi.