15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ dolayısıyla Karaman’da düzenlenen etkinliklere katıldı.

Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’in yanı sıra il protokolünün de yer aldığı programlar Karaman Garnizon ve Polis Şehitliği’nin ziyaret edilmesiyle başladı. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından protokol üyeleri şehitlerin kabirlerini tek tek ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın da aralarında yer aldığı protokol üyeleri daha sonra hain darbe girişimi gecesi Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde şehit olan Muhammed Yalçın’ın Kazımkarabekir ilçesinde bulunan ailesini ziyaret etti. Ailesi ile birlikte Muhammed Yalçın’ın Kazımkarabekir Şehitliği’nde bulunan kabrini ziyaret eden protokol üyeleri, şehidin kabri başında dua etti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Resim Sergisi

Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, daha sonra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından organize edilen etkinliklere katıldı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından hazırlanan resim sergisinin açılışı yapıldı. Hatuniye Medresesi'nde açılan ve 20 Temmuz 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan resim sergisinde 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanan olayların ve kahramanların ele alındığı eserler sergilendi.

Küratörlüğünü Mustafa Diğler ve Ahmet Hakan Yılmaz’ın üstlendiği karma sergi;  Prof. Dr. Abdülgani Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Özkartal, Prof. Dr. Mustafa Diğler, Prof. Dr. Mustafa Küçüköner, Doç. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Türe, Doç. Dr. Attila Döl, Doç, Dr. Emine Nur Yılmaz Arıkan,  Doç. Dr. Murat Aksoy, Doç. Dr. Oğuz Yurttadur, Doç. Dr. Havva Küçüköner, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Betül Serbest Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Derya Konuk, Dr. Öğr. Üyesi Emre Şen, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Susuz, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Konuk, Dr. Öğr. Üyesi Tekin Bayrak, Öğr. Gör. Müzeyyen Aköz Şen, Öğr. Gör. Necmettin Ertunç, Öğr. Gör. Seda Dilay, Arş Gör. Şeyda Misman, Arş. Gör. Bengü Aydın, Mithat Kandemir, Yasemin Koparan, Ceyda Gülsever’in eserlerinden oluşuyor.

“Türk Tarihinde Darbeler ve 15 Temmuz” Paneli

Sergi açılışının ardından Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Türk Tarihinde Darbeler ve 15 Temmuz’ konulu panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mercan’ın yaptığı panele Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Uca ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Candan konuşmacı olarak katıldı.

“15 Temmuz ve Din İstismarı” Konferansı

Üniversite tarafından gerçekleştirilen diğer bir etkinlik ise İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen ‘15 Temmuz ve Din İstismarı’ konulu konferans oldu. Konferansa İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gök konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Gavgalı daha sonra her yaştan vatandaşın katıldığı ve tek yürek olduğu milli birlik yürüyüşüne katıldı. İl protokolü ve vatandaşlarla birlikte 15 Temmuz destanının 8’inci yıl dönümünde Aktekke Meydanındaki demokrasi nöbetinde de yer alan Rektör Gavgalı, yaptığı açıklamada, “Aziz milletimiz 15 Temmuz’da darbecilere karşı yürüttüğü destansı direnişle dosta ve düşmana Türkiye’nin asla esir edilemeyeceğini bir kez daha gösterdi. Vatanımızın bağımsızlığı ve demokrasimiz için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.