KMÜ’DE 2024’ÜN İKİNCİ PATENTİ TESCİL ALDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Çarbaş’ın patenti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

KMÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Çarbaş’ın ‘Afetler Sonrasında Üç Boyutlu Yazıcı İle Yapılacak Olan Geçici Beton Konutlarda Kullanılacak Malzeme Karışımlarının Optimizasyon Metodu’ konulu buluşu tescillendi.

Prof. Dr. Çarbaş, yapılan çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Deprem gibi önemli afetler sonrasında afetzedelerin yaşadıkları barınma problemlerinin mümkün olduğunca nitelikli bir şekilde çözümünde üç boyutlu yazıcı kullanılarak beton baskı (3DBB) ile üretilmiş betonun performansına yönelik optimizasyon metodu geliştirilmiştir. Böylece deprem sonrasında afet bölgesinde belirlenen alanlarda birkaç gün içinde imal edilebilen ve en az 1-2 yıl (belki de ekonomik ömürlerinin sonuna kadar) kullanılabilecek, reolojik ve mekanik özellikleri yeterli olan mümkün olduğunca çevresel koşullara dayanıklı afet sonrası geçici konutların üretilmesinde kullanılacak 3DBB ile üretilen betonun, üretim ve ortam parametrelerine bağlı olarak optimizasyonu amaçlanmaktadır.”