KMÜ BİLİM İNSANLARI TÜBİTAK’TAN DESTEK ALMAYA DEVAM EDİYOR

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) bilim insanları, yürüttükleri projeler ile bilim dünyasına katkı sunmaya devam ediyor.

Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Canbulat Şahiner, yürütücüsü olduğu proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alacak.

KMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Canbulat Şahiner’in proje yürütücüsü, Öğr. Gör. Meltem Pepe’nin proje araştırmacısı olduğu ‘İnfantil Kolikli Bebeklerde Anne Kalp Sesi ve Ayak Masajının, Kolik ve Konfor Düzeylerine Etkisi’ konulu proje, TÜBİTAK 1002 kapsamında kabul edildi.

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nejla Canbulat Şahiner, infantil kolikli bebeklerin anne kalp sesi simülasyonu, ayak masajı ve anne kalp sesi simülasyonu ile ayak masajı uygulamalarının bir arada verilmesinin (karma grup), bebeklerin kolik ve konfor düzeylerine etkisini değerlendirmek amacıyla projeyi yürüttüklerini ifade etti.

Projenin bebeklere kısa ve uzun vadeli pek çok olumsuz etkisi bulunan infantil koliğe karşı bir ağrı müdahalesi çalışması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şahiner, “Bebeklerde ağrıya neden olan önemli bir durum da yaşanan koliklerdir. Bu yönüyle proje konusu önem arz etmektedir. Proje sonucunda en etkili bulunan yöntemi, aileler uygun şekilde yönlendirilerek kolik ağrısı yaşayan bebeklerine evde uygulayabilirler. Bu durum sağlık kuruluşlarının yükünün azaltılmasında etkili olacaktır. Sağlık kuruluşları aynı zamanda enfeksiyon bulaşı yönünden riskli yerlerdir. Evde bebeğin kolik ağrısının azaltılabilmesi bebek ve ebeveyni açısından da bu riskin azaltılmasını sağlayabilir. Kolik ağrısı hem bebek hem de ebeveynler için önemli bir stres nedenidir ve uyku problemleri oluşturmaktadır. Etkili bir kolik müdahalesi bu sorunların azaltılmasında da yardımcı olma potansiyeline sahiptir.” dedi.