KMÜ AR-GE VE TOPLUMA HİZMET VE SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA İLK 20 ÜNİVERSİTE ARASINA GİRDİ

Yükseköğretim Kurulu tarafından ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024’ yayınlandı.

Üniversitelerin her türlü faaliyetinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun yürütülmesi gerektiği bilinciyle Yükseköğretim Kurulunca 2019 yılından bu yana yayınlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nun 2024 yılı için hazırlanan güncel raporu; Eğitim-Öğretim, Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın, Uluslararasılaşma, Sürdürülebilirlik ile Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk olmak üzere beş ana başlıkları çerçevesinde hazırlandı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ‘Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın’ temel alanında, üniversitelerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin, yürüttükleri projelerin ve bünyelerindeki öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımladıkları yayınların izlendiği ve değerlendirildiği göstergelerde, Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranının en yüksek olduğu ilk 20 üniversite arasında yer aldı.

Raporda Sürdürülebilirlik ana başlığı altında ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kapasitesinin Toplam Tüketime Oranı’nın değerlendirildiği kategori kapsamında 2023 yılında 62 üniversitede yenilenebilir elektrik enerjisi üretildiği ifade edildi. Bu üniversitelerin yerleşkelerinde tüketilen enerjinin ortalama yüzde 11'i yenilenebilir kaynaklarından sağlanıyor. Bu kapsamda en yüksek değerlerin sıralandığı ilk 5 üniversite içinde KMÜ 2’inci sıraya yerleşti.

KMÜ, sosyal sorumluluk projeleri, mesleki eğitim faaliyetleri, kariyer merkezi çalışmaları, kamu kurumları iş birliği ve dezavantajlı bireylere yönelik faaliyetlerin izlendiği ve değerlendirildiği ‘Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk’ temel alanında ise alınan ödül veya nişan sayısının en yüksek olduğu ilk 20 üniversite arasına girmeye hak kazandı.

Türkiye yükseköğretim sisteminde aktif olarak eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan 208 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nun tamamına https://www.yok.gov.tr/Documents/2024/universite-izleme-ve-degerlendirme-genel-raporu-2024.pdf adresinden ulaşılabilir.