KMÜ’LÜ AKADEMİSYEN’İN FAYDALI MODELİ TESCİL ALDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkay Kölüş’ün ‘Pratik Dental Matriks Sistemi’ başlıklı faydalı modeli tescillendi.

Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalında görev yapan Doç. Dr. Türkay Kölüş’ün buluşu ile diş hekimliği fakültesinde okuyan öğrenciler diş çürüklerinde matriks sistemleri daha doğru, kolay ve etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanabilecek.        

Doç. Dr. Kölüş, “Dişlerin birbirine bakan ara yüzeylerinde diş çürükleri meydana geldiği zaman, tedavide dolgunun yan dişe yapışmasını önlemek için ‘matriks’ adı verilen özel sistemler kullanılır. Tecrübeli bir diş hekimi bu sistemleri ustalıkla uygulayabilirken, diş hekimliği öğrencileri için bu süreç oldukça zorlu olabilir. Özellikle preklinik eğitim sürecinde öğrencilerin matriks sistemlerini yanlış uyguladığını ve bu nedenle aksaklıklar yaşadıklarını görüyoruz. Yaşanan bu aksaklıklar ‘Pratik Dental Matriks Sistemi’ başlıklı buluşun ortaya çıkış noktası oldu. Amacım, öğrencilerin matriks sistemlerini daha kolay, doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmesini sağlamaktı. Bunun için tasarım fikirlerimi hayata geçirmek mevcut metal matriks sistemleri üzerinde çeşitli denemeler yaparak birkaç prototip oluşturdum. Bu prototipler arasından kullanım kolaylığı ve etkinlik açısından en uygun olduğunu değerlendirdiğim tasarımı nihai model olarak seçtim. Daha sonra, bu tasarımı dijital ortama aktarmak için bir 3 boyutlu modelleme kursundan edindiğim bilgilerle Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) yazılımı kullanarak tasarımı daha profesyonel ve fonksiyonel hale getirdim.” dedi.

Buluşların fikri mülkiyet haklarının korunmasında patent ve faydalı model süreçlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Türkay Kölüş, sözlerini şöyle tamamladı: “’Daha önce ‘Makaslama Bağlantı Testi İçin Yeni Örnek Hazırlama Aparatı’ başlıklı patentimle bu süreçleri başarıyla tamamlamıştım. Ancak bu buluşum için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan gelen araştırma raporunda, tasarımımın ABD'de alınmış bir patentle benzer özellikler taşıdığı, ancak sahip olduğu farklılıklar ve yenilikler nedeniyle faydalı model olarak korunabileceği belirtildi. Bu doğrultuda gerekli düzenlemeleri yaparak başvurumu tamamladım ve tasarımım faydalı model olarak tescillendi. Gelecekte bu faydalı modelin üretim sürecine girmesiyle genç meslektaşlarıma kolaylık sağlayacağını umuyorum.”