Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Şen’in editörlüğünü yaptığı ‘Gelenekten Aşeneye: Karaman Mutfağı’ adlı kitap gastronomi alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ‘Gourmand World Cookbook Awards’ kapsamında ödül almaya hak kazandı.
Karaman mutfağının zengin kültürel mirasını tüm detaylarıyla ele alan kitap, 5 yıl süren titiz araştırmalar sonucunda hazırlandı. Gelenekten Aşeneye kitabı hem akademi hem de gastronomi dünyası için önemli bir referans niteliğinde olmanın yanında Karaman mutfağını yöresel tariflerinden kültürel ritüellerine kadar tüm yönleriyle ele alıyor.
Kitapta süt ürünlerinden et yemeklerine, sebze ve meyve tariflerinden tahıl ürünlerine kadar geniş bir yelpazede Karaman'ın yerel lezzetleri kayıt altına alındı. Kış hazırlıkları, bayram yemekleri, düğün ve cenaze yemekleri gibi ritüelistik mutfak geleneklerinin de kapsamlı bir şekilde incelendiği kitap, ayrıca çarşı ve sokak yemekleri, helvacılık geleneği ve göçmen mutfağının Karaman’daki izleri gibi derin konulara da ışık tutuyor.
Unutulmaya yüz tutmuş ape yeşek, ciğer topalağı, ayva callası, ecir ücür, gıcıdık, manyan kebabı, Karaman halkası, maş çorbası, palize, yer elması kavurması, ilisıra dolması, fıccın, bulgurca, tahinli ekmek, zülbiye, şebit pilav, tarhanabaşı, bici dolması, oklavadan çekme, göbede, aside, aşıran pilavı ve sarı mana gibi pek çok yöresel yemek tariflerinin yeniden hatırlanması kitabı öne çıkarıyor.
Kitabın yazarı Rıza Duru ve editörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Şen, bu ödülle Karaman'ın mutfak zenginliğini uluslararası bir platforma taşımanın gururunu yaşıyor.
“Karaman mutfağı uluslararası alanda hak ettiği değeri gördü”
Editör, KMÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Şen, “Bu ödül sadece kitabımızın başarısını değil, aynı zamanda Karaman mutfağının uluslararası alanda hak ettiği değeri görmesini sağlamıştır. Kitabımız, Gourmand World Cookbook Awards 2024 kapsamında A06 SPECIAL AWARDS- EUROPE kategorisinde özel ödüle layık görülmüştür. Ödül töreni, 18-22 Haziran 2025 tarihleri arasında Portekiz’in Lizbon kentinde gerçekleşecektir. Böylesine kapsamlı bir esere katkı sağlamış olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu başarı, Karaman mutfağının yerel ve uluslararası gastronomi sahnesindeki yerini sağlamlaştırması için önemli bir kilometre taşıdır.” dedi.
“Karaman mutfağı, derin tarihi ve kültürel birikimiyle her zaman korunmayı ve tanıtılmayı hak ediyor”
Kitabın yazarı Rıza Duru ise bu eserin Karaman mutfak kültürüne olan bağlılığının bir sonucu olduğunu belirterek, “Beş yıl boyunca süren çalışmalarımızın böyle bir ödülle taçlanması bizler için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Bu ödül, Karaman’ın gastronomi turizmi potansiyelinin ve kültürel mirasının daha geniş bir kitle tarafından tanınması açısından büyük bir adım niteliği taşıyor. Karaman mutfağı, derin tarihi ve kültürel birikimiyle her zaman korunmayı ve tanıtılmayı hak ediyor.” dedi.
Karaman mutfağına ilgi duyan okuyucular ve araştırmacılar için bir başvuru kaynağı olma özelliği taşıyan kitap, günümüzdeki yemeklere de yer vererek geleneksel tatları modern yaklaşımlarla harmanlıyor.
Kitapta yer alan yemek tarifleri, Karaman merkez ve köylerinde karış karış dolaşılarak sözlü kaynak niteliği taşıyan kişilerle yapılan görüşmelerin kayıt altına alınması neticesinde elde edildi. Kitabı okurken birçok yemek tarifinin yanında o yemeğe ait verilen bilgiler ve hikâyeleri sayesinde insanların hayatlarından bir yaşanmışlık bulacak, eski zamanlar gözünüzde canlanacak ve o anlara tanıklık edeceksiniz. Yemek tarifleri ve ölçüleri sahiplerinden alındığı gibi yazıldı. Bununla birlikte profesyonel olarak ilgilenenler ve tarifleri günümüz birim ölçüleri ile uygulamak isteyenler için de yemeklerdeki malzemelerin hem pratik hem birim ölçüleri birlikte verildi. Yemeklerin kişi sayıları günümüze göre tekrar düzenlenerek her yemeğin bir porsiyona denk gelen kalori ve besin değerleri hesaplandı.