Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ada ile Kalite ve Akreditasyon Koordinatörü Doç. Dr. Oğuzhan Aytar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle düzenlenen “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”na katıldı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Arif Bilgin ve Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa ve YÖK başkan vekilleri de yer aldı. Türkiye genelinden 37 üniversitenin rektörleri ve rektör yardımcıları da toplantıya katıldı.
“Gelecek İçin Uluslararası Öğrenciler ve Kalite Öncelikli Olacak”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dünya genelinde yükseköğretim eğitimi alan öğrenci sayısının 2030 yılında 380 milyona, 2040 yılında ise 600 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirtti. Türkiye’nin bu rekabetçi ortamda uluslararası öğrenci sayısını artırmanın yanı sıra bu öğrencilerin niteliğini de öncelik haline getirmesi gerektiğini vurgulayan Özvar, “Uluslararasılaşma sadece sayısal değil, niteliksel bir mesele. Kaliteyi artırmak, bizim için temel bir hedef” ifadelerini kullandı.
“Tecrübemizi Dünya ile Paylaşıyoruz”
Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki birikimlerini uluslararası alanda paylaşma vizyonuna dikkat çeken Özvar, bu kapsamda hayata geçirilen Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi modelini örnek gösterdi. Özvar, bu tür iş birlikleri ile Türkiye’nin bilgi ve deneyim birikiminin komşu ve dost ülkelerle paylaşılmaya devam edeceğini ifade etti.
“Yaşlanan Nüfus ve Sağlık Eğitimi”
Demografik değişimlerin sağlık alanında önemli sonuçlar doğuracağını belirten Özvar, üniversitelerin bu alanda hazırlık yapması gerektiğine işaret etti. Özellikle yaşlı bakımı gibi alanların önümüzdeki dönemde daha fazla önem kazanacağını belirterek, “Üniversitelerimizin bu konuda yenilikçi projeler geliştirmesi kritik bir gereklilik” dedi.
“İstihdama Duyarlı Yeni Programları Artırmaya Devam Edeceğiz”
Konuşmasında istihdam odaklı eğitim programlarının önemine değinen Özvar, “Önümüzdeki akademik yıl itibarıyla bu programlarda görev alacak öğretim elemanı sayısına bağlı olarak istihdama duyarlı yeni programları artırmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda istihdam potansiyeli azalan programların dönüştürülmesini sağlayacağız.” dedi.
“Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Eğitimleri Yaygınlaşıyor”
Özvar, geleceğin meslekleri arasında yer alan yazılım ve yapay zeka tabanlı programların büyük talep gördüğünü belirtti. Bu kapsamda 20 üniversitede açılan 70’ten fazla yeni programın, ülkemizin dijital beceri ihtiyacını karşılamada önemli bir adım olduğunu ifade ederek, bu programların hem sayısının hem de kalitesinin artırılacağını söyledi.
Toplantıda, yükseköğretimde kalite odaklı süreç yönetimi, dijital dönüşüm, uluslararasılaşma, girişimcilik ve yenilikçilik gibi başlıklar ele alındı. Katılımcıların görüş ve önerilerinin de değerlendirildiği etkinlik, kapanış konuşmaları ile sona erdi.