Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 65 03.11.2009
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Domuz Gribi” konulu konferans, 3 Kasım 2009 Salı günü saat 14.00’de Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi personel ve öğrencilerinden oluşan kalabalık bir grup, konferansı ilgi ile izledi.
Konferans, Karaman Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr Nigar Serin tarafından verildi. Programda domuz gribinin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve domuz gribinden korunma yollarına ilişkin bilgiler aktarıldı. Programa Rektör Yrd Prof. Dr. Kemal Esengün, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç Dr Ali Şahin, üniversitenin farklı birimlerinden öğretim elemanları, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Düzenlenen konferansta, domuz gribinin korkulacak bir hastalık olmadığı, domuz gribi olarak yaşamımıza giren influenza H1N1 virüsünün etkileri hakkında bilgiler verildi. Dünyada şimdiye kadar pek çok değişik virüslerin gündeme geldiğini ve hala da gelmeye devam edeceğini belirten Dr. Nigar Serin, daha önceleri insan sağlığını tehdit eden değişik salgın hastalıkları hatırlatarak olası tehdit oluşturan virüs unsurlarına karşı hazırlıklı olunduğunun altını çizdi. “Aslında bunların her birine karşı hazırlıklıyız. Örneğin; son dönemde yaşadığımız ve domuz gribi dediğimiz hastalıkla ilgili çok hızlı bir süreçte yeterince bilgi birikimine ulaşıldı. Hastalıkla ilgili ‘altı ay bile geçmedi’ denilebilecek kısa bir sürede hastalığın bütün teferruatları bilinir hale gelindi” ifadelerine yer verdi.
Kuş gribine göre daha yayılımcı ama daha az öldürücü H1N1 virüsünün etkinlik özellikleri ve hastalığını nereye gidebileceği konusunda bilgi sahibi olunduğunu vurgulayan Dr Nigar Serin, “Edinilen bilgiler doğrultusunda, hastalığın tahmini olarak kaç kişinin evine gidebileceği bilinebiliyor, hesaplanabiliyor. Domuz gribi diye anılan gribin, aslında domuzla pek bir ilgisi kalmadı ama adı öyle kaldı ve tarihe böyle geçecek gibi görünüyor. Bu hastalığın bulaşma hızı çok yüksek. Yayılımcı, ama öldürücülüğü çok düşük. Kuş gribine yakalananların pek çoğu yaşamını yitirirken, domuz gribinde bu oran, %01’lerde hatta ondan daha az seviyelerde kalabiliyor” dedi. Domuz gribine benzer bir hastalığın daha önceleri sürekli olarak görüldüğünü fakat H1N1 virüsünün daha yaygın olduğunu ve daha tehlikeli bir pandemi olarak karşımıza çıktığını belirtti.
Dr Nigar Serin, “Influenza herkesin bildiği bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Daha çok burun, boğaz ve akciğerleri tutan aslında ilerlerse ciddi olan ve ilerlemezse hiçbir sıkıntısı olmayan, birkaç gün yatak istirahatı ve iyi beslenmeyle geçirebilecek bir hastalık. Burada yüksek ateşi, baş ağrısı ve öksürüğü mutlaka vurgulamak lazım. Domuz gribi ile ilgili de soruluyor. Sadece ateş yetmez, ateşle birlikte bazı solunumsal şikayetler ateş öncelikli bizim temel” dedi. Serin, şimdiye kadar ortaya çıkan salgın hastalıkların çok fazla tehdit unsuru oluşturmadığını ancak bu sayede toplum olarak bulaşıcı hastalıklardan korunmak adına edinilen bilgilerin yararlı olabileceğini söyledi.
Gripten korunma yolları hakkında da bilgiler aktaran Serin, “Eller su ve sabunla sık sık yıkanmalıdır. Öksürürken, aksırırken ağız ve burun kapatılmalıdır. Gripli kişiler evden çıkmamalıdır. Ev ve kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır” dedi. Domuz gribinin gelmesi ve herkesin aşılanıp aşılanmayacağı konusuna da değinen Serin, “Aşılamaya öncelikle sağlık personelleri ile başlandı. Daha sonra da hacı adaylarına yapılacak” diye konuştu.
Domuz gribi pandemisinin korkulacak derece bir hastalık olmadığını ifade eden Dr. Nigar Serin, “Biz bu pandemiyi Dünya Sağlık Örgütü’nün alarm düzeyini yükseltmesi ile birlikte karşımızda bulduk. Bu süreçte 175 ülkede çok fazla vakadan bahsediliyor. Önümüzde zorlu bir süreç var. Ülkemizde de bu süreci aşabilmek için Sağlık Bakanlığının hazırladığı bir program var, aşılama ile bu hastalık korkulacak seviyede olmayacaktır” dedi.
Konferans, Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi görevlisi Hüseyin Güneş ve Dr Nigar Serin tarafından dinleyicilerin sorularını cevaplandırmalarının ardından sona erdi.