KMÜ’DE HORİZON 2020 TOPLANTISI

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü ve TÜBİTAK tarafından  “HORİZON 2020 Eğitim ve Bilgilendirme”  toplantısı düzenlendi.

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı uzmanları Serhat Melik ve Oğuz Özkan’ın konuk olduğu toplantı üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 16 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 13.30’da gerçekleştirildi. Toplantıya KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karataş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci ve üniversitenin akademisyenleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kemal Esengün, günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeylerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarına ayırdıkları kaynakların belirleyici rol oynadığını söyleyerek, AB 8. Çerçeve Programı olan HORİZON 2020 hakkında akademisyenleri bilgilendirmek amacıyla bir araya geldiklerini vurguladı. 

Serhat Melik:AB Çerçeve Programları Avrupa’nın Şampiyonlar Ligidir”

Serhat Melik yaptığı sunumunda, AB Çerçeve programlarının, Avrupa’nın bilim, teknoloji ve politika uygulamalarının birbirine yakınlaştırılması için oluşturulan çok yıllı programlar olduğunu belirterek, bu programların faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Melik, bu programlara AB üyesi, Asosiye ve Uluslararası İşbirliği Hedef ülkelerinin katılabileceğini ifade ederek, en az 3 farklı ülkeden ortak olunması gerektiğine dikkat çekti.

Serhat Melik, çerçeve programlarına başta üniversiteler olmak üzere KOBİ’ler, kamu kurumları, araştırma merkezleri, kalkınma ajansları ve derneklerin başvurabileceğini de kaydetti.

AB 8. Çerçeve Programı olan HORİZON 2020’nin ise Ocak 2014’te başlayacağını vurgulayan Melik, programın bütçesinin 80 milyon Avro olduğunu belirtti. Melik, üç bileşenden meydana gelen HORİZON 2020’nin bileşenlerini şu şekilde sıraladı: “Bilimsel etkinlik, inovasyon ve toplumsal sorunlara bakış açısı getirmek.”

Serhat Melik, sunumunda AB çerçeve programlarına daha önce Türkiye’den katılmış projelerin başarı hikâyelerini anlattı. Üniversitelerin bu alanda başarı sağlamaları için de mutlaka bünyelerinde “proje ofisleri” oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi. Melik konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Üniversitelerde proje ofislerini destekleyici AB ve Teknoloji Transfer ofisleri de bulunmalı. Unutmayalım ki akademisyenlerin mesleki tatmini Avrupa çapındaki araştırmalar ile sağlanır.”

Avrupa İşbirliği Programında KMÜ’lü Akademisyenlerden 4 Proje

Oğuz Özkan da yaptığı sunumda ikili ve çoklu işbirliği programları hakkında bilgi verdi. Özkan, ikili işbirliği programlarında bilim ve teknoloji alanında çeşitli ülkelerle imzalanan ikili işbirliği anlaşmaları kapsamında ortak projelerin desteklendiğini kaydetti. Genelde proje sürelerinin en fazla 3 yıl, 2012 yılı için destek miktarının da 120.000 Türk lirası olduğunu sözlerine ekledi. Oğuz Özkan bu programlarda önemli noktayı başvuru sürecinde “ortak bulma” olarak gösterdi.

Özkan, çok taraflı işbirliği programlarını ise “Türkiye’nin uluslararası kuruluşların etkinliklerine aktif olarak katılması ve devam eden programları izlemesi” şeklinde tanımladı.

Çok taraflı işbirliği programlarını ayrıntılı bir şekilde aktaran Oğuz Özkan, Türkiye’nin Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı (COST), Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansı gibi çeşitli Avrupa araştırma programlarına; Karadeniz Ekonomik İşbirliği gibi bölgesel örgütlerin ve İslam İşbirliği Teşkilatı, NATO, OECD, UNESCO gibi uluslararası kuruluşların faaliyetlerine aktif olarak katıldığını kaydetti.

Oğuz Özkan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin beş yıl önce kurulmuş yeni bir üniversite olmasına rağmen bugüne kadar COST kapsamında 4 akademisyeninin projelerinin desteklendiğini, bunlardan birinin de sonuçlandığını söyledi.

KMÜ’lü akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Serhat Melik ve Oğuz Özkan’a toplantının sonunda plaket takdim edildi.