KMÜ’DE “2. PATENT BİLGİ GÜNÜ”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) evsahipliğinde, KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO), Konya Teknokent ve Selçuk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) işbirliği ile ‘2. Patent Bilgi Günü’ toplantısı düzenlendi. Toplantıya KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Selçuk TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Sade, KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) Koordinatörü Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, Konya Teknokent Marka ve Patent Vekili Ahmet Akkaş’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen, 'PADES Patent Desteği Ulusal Patent Mevzuatı ve Uygulamaları' konulu ‘2. Patent Bilgi Günü’ toplantısında, patent desteği ve ulusal patent mevzuatı ile ilgili konularda katılımcılara bilgi verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, teknik bilginin teknolojik ürünlere dönüşmesi ve pazarlanmasının gün geçtikçe değiştiğini belirterek, Mühendislik Fakültesinin de bu değişime en iyi şekilde ayak uydurması gerektiğini söyledi. Teknolojik ürünlerin dünyada kabul görmesi için patent alınmasının önemine dikkat çeken Yıldırım, “Bir ürünün üretilmesi aşamasına kadar verilen emek ne kadar önemliyse, üretilen ürün için alınan patent de o kadar büyük önem taşımaktadır. Bugün bu toplantıdan alacağımız bilgiler de bizim için önemli kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Selçuk TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Sade ise, teknolojik ürün üretiminde altyapı desteğinin önemine vurgu yaparak, Konya Teknokent olarak yapmış oldukları faaliyetlerle, Türkiye genelindeki teknoloji transfer ofisleri içinde ilk 10 arasına girdiklerine dikkat çekti. Bu başarıda 7 üniversitenin imzası olduğunu belirten Sade, “KMÜ, çalışmalarımız için bize olumlu yaklaşım gösterdi. Üniversitenin bizi destekliyor olması mutluluk verici.” dedi. Oluşturulan patent havuzunda çok değerli buluşlar olduğunu ifade eden Sade, öğretim üyeleri ve öğrenciler için daha önce uygulanan yılda en fazla 2 patent başvurusunun da kaldırıldığını belirterek artık patent sınırı olmadığının müjdesini verdi. Öğretim üyelerine ve öğrencilere buluşlarını kendilerine açmaları konusunda çekingen davranmamaları yönünde tavsiyede bulunan Sade, “Bundan buluş olmaz diyerek, düşüncelerinizi bizlere açmakta çekingen davranmayın. Buluş sadece akademik alanda olmaz. Buluş zekâ ve fikir işidir, her alanda olabilir. Biz buluşlarınıza her türlü destek vermeye hazırız.” diye konuştu.
Teknokent Marka ve Patent Vekili Ahmet Akkaş da konuşmasında, patent, buluş, buluşçu gibi kavramlar hakkında katılımcılara bilgi vererek, katılımcılara “Fikirleriniz somut bir hale dönüştüğünde, patent için gerekli işlemleri mutlaka başlatın. Bu sizin için en önemli adımdır.” hatırlatmasını yaptı. Akkaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki bazı buluşlar çoğu zaman yabancı ülkelerde takip ediliyor ve bu ürünlere patent alınarak yeniden Türkiye’ye satılıyor. Fikir ürünlerinizin kıymetli olduğunu bilin ve fikirlerinize gereken değeri verin. Ön araştırma, patent başvurusu ve üretim araştırması adımlarını mutlaka kullanın. Patent başvuruları esnasında yaptığınız harcamaların büyük bir kısmı Konya Teknokent ve TÜBİTAK tarafından finanse edilebiliyor. Ürünün bitmiş olması gerekmiyor, aksine fikir aşamasında olması sizi en az 5 yıl daha ileri götürür.”
Karşılıklı soru ve cevapların ardından toplantı sona erdi.