Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Büyük Salonda düzenlenen “Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu” açılışının ardından ilk oturum başladı. Davetli bildirilerin sunulduğu oturuma konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şevki Sözen ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın ile Doç. Dr. Osman Dolu katıldı. Oturumun başkanlığını ise Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Çevik yürüttü.
Sözen: "Çocuklarınızı sorguya çekmeyin, onları dinleyin"
Sempozyumun ilk oturumunda konuşan Prof. Dr. Şevki Sözen, çocukların hayatlarının şekillenmesinde en önemli faktörün aile olduğuna dikkat çekerek, “Aile içinde yaşanan şiddet, madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıklar çocuğun gelişiminde rol oynayan faktörlerdir. Ülkemizde kadınların 1/3’ü fiziksel şiddete uğruyor fakat yarısı bunu gizliyor. Şiddete uğrayan kadınların ise yüzde 75’i çocuklarına şiddet uyguluyor.” şeklinde konuştu. Sözen, suç işleyen çocukların yüzde 55’inin aile içi şiddete maruz kaldıklarını vurgularken, ailelere “Çocukları yargılamayın, onları tehdit etmeyin, sorgulamayın, emir vermeyin, aksine çocuklarınızı dinleyin, onlara örnek olun, arkadaşlarını ve sosyal çevresini tanıyın ve kesinlikle çocuklarınıza hayır demeyi öğretin.” tavsiyesinde bulundu.
Aydın: "Öncelikle suçun temelindeki nedenler araştırılmalı"
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın ise, suçun önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, suçun engellenmesi için öncelikle işlenen suçların temelinde yatan nedenlerin araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Aydın ayrıca ahlaki değerlerin farkında olan ve gerekliliklerini yerine getiren bireylerin kolaylıkla suç işlemeyeceği veya işlerlerse de bu oranın düşük olacağını söyledi.
Dolu: "Suçun engellenmesi için cezalar caydırıcı olmalı"
Oturumun son konuşmasını yapan Doç. Dr. Osman Dolu da polisin ve üniversitelerin bir araya gelerek toplum için böylesine önemli bir konuda birlikte hareket etmesinin çok güzel bir davranış olduğunun altını çizerek, “Şiddet kültürü içerisinde yetişen bir nesil şiddeti hayatının başköşesine yerleştirir. Toplumun emniyet güçlerine destek vermesi, suçun önlenmesi için gerekli. Emniyet güçleri de suçun sebeplerini ve işlenme metotlarını teşhis ederse suç oranı azalacaktır. Devletin tüm memuru bir araya gelse suçu önleyemez fakat toplum bir araya gelirse suça engel olmayı başarabilir.” dedi. Dolu ayrıca, işlenen bir suçun karşılığında verilen cezaların kesin, hızlı ve orantılı olması gerektiğini belirterek, suç işleyip ceza almayan suçluların diğer kişilere de kötü örnek olabildiğini, bu yüzden de suçu engellemek için işlenen suça verilen cezanın da caydırıcı özellikte olması gerektiğini savundu.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve Karaman İl Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez’in sunum yapan öğretim üyelerine plaket vererek katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür etmesinin ardından oturum sona erdi.