KMÜ’DE PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Sosyal Bilimlerde Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi’ verildi. Konya Teknokent, Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) işbirliği ile düzenlenen eğitim programına Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Demir’in yanı sıra akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

“Türkiye’de Sosyal Bilimciler Proje Sayısı Bakımından Yetersiz Kalıyor”

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen eğitim programının açılış konuşmasını yapan KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, Türkiye’de fen bilimleri alanındaki projelerin sosyal bilimler alanındaki projelere göre daha fazla olduğunu belirtti.

Sosyal bilimler alanında da proje ve araştırma sayısının artması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Alaattin Karaca konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir araştırmacı için en önemli şey araştırma yapmaktır. Sosyal bilimcilerin araştırma yapma konusunda eksiklikleri olduğunu görmekteyiz. Göreve yeni başlayan araştırma görevlileri ve öğrencilerimiz konu seçme aşamasında sıkıntı yaşıyorlar. Proje yapmak kadar bu projenin planlamasını düzgün yapabilmek de önemlidir. Eğitimlerimizin amacı proje hazırlanması aşamasında yaşanan sıkıntıların çözümü ve yapılması gerekenleri sizlere aktarabilmek. Umarım ki eğitimler hepinize faydalı olur.”

Uluslararası Bilimsel Araştırma Projelerinde 360 Bin Liraya Kadar Teşvik

Prof. Dr. Alaattin Karaca’nın ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Nurettin Demir ise projelerin hazırlanma ve değerlendirme süreci hakkında bilgi vererek, başvuru yapılırken izlenmesi gereken yolları gösterdi. Projelerin hazırlanması ve sunumu ile ilgili sıkça yapılan yanlışları aktaran Demir, başvuru yapmak isteyenlere düzgün bir proje başvurusu için ipuçları verdi.

Projelerin hazırlanması aşamasında yapılması gerekenleri sunumlar eşliğinde aktaran Prof. Dr. Nurettin Demir tecrübelerini de dinleyenlerle paylaştı. Projelerin hemen hepsinin genel anlamda birbirine benzediğini belirten Demir, “Türkiye’deki sosyal bilimciler sanki başka ülkelerde çalışıyormuş gibi gözüküyor. Ülkemizin sorunlarını araştırmak yerine başka ülkelerin sorunları onlara daha cazip gelebiliyor.” şeklinde konuştu.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Birimi’ne gelen projeler hakkında genel bilgiler veren Prof. Dr. Nurettin Demir, destek süresinin 36 aya kadar çıkabildiği projelerde destek miktarının 360 bin lira ile sınırlı olduğunu söyledi. Uluslararası bilimsel araştırma projelerinde başvuru dönemlerinin mart ve eylül aylarını kapsadığını vurgulayan Demir, aylık 1500 liraya kadar proje teşvik ikramiyesi verildiğini söyleyerek, yapılan proje başvurularının da 4 aylık bir değerlendirme süreci olduğunu belirtti.